Aurinkosähkökokeilu

Lämpöä läheltä – sähköä sinitaivaalta

Lapinjärven Lämpö kokeilee aurinkopaneeleja Kirkonkylän biolämpölaitoksella. Elokuussa 2019 laitoksen katolle asennettiin Kymenlaakson Sähkö Oy:n Oma aurinko -aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmä on mitoitettu niin, että aurinkoisena päivänä se voisi tuottaa merkittävän osan laitoksen tarvitsemasta sähköstä. Mahdollinen ylijäämäsähkö myydään Kymenlaakson Sähkölle.

Aurinkosähkön käytettävyys kiinnostaa

Aurinkosähkökokeilun tavoitteena on selvittää aurinkopaneelien soveltuvuutta biolämpölaitoksen tarvitseman sähkön tuottamiseen. Tarkoituksena on seurata muun muassa sähkön tuotantomääriä eri vuodenaikoina ja eri säillä sekä aurinkosähköjärjestelmän teknistä toimintaa ja kestävyyttä. Järjestelmä koostuu 18 aurinkopaneelista, joiden yhteenlaskettu nimellisteho on 5,4 kWp. Käytännössä nimellistehoa tuskin saavutetaan, mutta aurinkoisena päivänä odotetaan jopa 80-90 % tuotantotasoa.

Tuotantoon vaikuttaa aurinkoisuuden ohella mm. ulkolämpötila sekä aurinkokennojen suunta ja kaltevuus. Kirkonkylän laitoksella aurinkopaneelit ovat ihanteellisesti etelään päin ilman auringonpaisteen tielle osuvia varjostavia puita. Toisaalta katon lape ei ole niin jyrkkä, että auringonsäteily pääsisi kohtisuoraan aurinkokennoihin. Arvioitu vuosituotanto (n. 4 800 kWh) on noin 8 prosenttia Kirkonkylän laitoksen vuosittain käyttämästä sähköstä. Kokeilun perusteella tehdään päätöksiä aurinkosähkön käyttöönotosta muilla lämpölaitoksilla. Kokemuksia voidaan hyödyntää myös muualla kuntakonsernissa.

Aurinkosähkön kokeileminen kytkeytyy myös Lapinjärven kunnan tavoitteeseen lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Aurinkosähkön käyttö pienissä, teholtaan enintään 5 megawatin lämpölaitoksissa ei ole vielä kovin yleistä, vaikka joitakin yksittäisiä kokeiluja Suomessa on jo tehty.

Käy verkossa katsomassa, minkä verran aurinkopaneeli tuottaa sähköä!

Kiinnostuneet voivat käydä seuraamassa Kirkonkylän lämpölaitoksen aurinkosähkön tuottoa seurantajärjestelmästä. Seurantajärjestelmästä näkee muun muassa hetkellisen sähköntuoton ja historiatietoa vaikkapa kuluvalta kuukaudelta.

Jos harkitset itse aurinkosähkönjärjestelmän hankintaa, tästä saatat saada hieman osviittaa siitä, millainen on näillä seuduilla paneelin todellinen tuotto esimerkiksi verrattuna luvattuun nimellistehoon. Oman aurinkopaneelin sähköntuotanto voi olla myös parempi kuin Kirkonkylän lämpölaitoksella, jos paneelien asennuskulma saadaan suuremmaksi kuin Kirkonkylän laitoksen katolla (25o).

Seurantaa varten on myös ladattavissa mobiililaitteelle ilmainen app, josta näkee vastaavat tiedot.

Aurinkosähköjärjestelmän teknisiä tietoja

  • Nimi: KSOY Oma aurinko
  • Toimittaja: Kymenlaakson Sähkö Oy
  • aurinkopaneelit: musta, 18 kpl Trina TSM FullBlack, teho 300 W
  • Invertteri: FroniusSymo, 5.0 WLan
  • nimellisteho: 5,4 kWp
  • järjestelmän vaatima pinta-ala: n. 33 m2 
  • katon lappeen kaltevuus: n. 25o
  • vuosituottoarvio: n. 4 800 kWh

Lisätietoa aurinkosähköstä saa esim. Motivan Aurinkosähkö-sivuilta.